Kalp Çarpıntısı

4 Ağustos 2021

kalp çarpıntısı İnsanların büyük çoğunluğunda çeşitli sebeplerden ötürü karşılaşılan özellikle ileri yaşta insanlarda karşılaşılan bir durum olarak kabul edilmekte ancak her yaş grubunda karşılaşılabilmektedir.

Kişinin hayatını büyük ölçüde etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren etkenler arasında yer alan kalp çarpıntısı için tıbbi tedavi imkanları bulunmakta olup, profesyonel sağlık hizmeti sunan kurumların Kardiyoloji polikliniğinde bu konu ile alakalı olarak yetkili uzman hekimlerden bilgi almak mümkün olarak değerlendirilmektedir.

Taşikardi olarak tıbbi ismi ile anılan kalp çarpıntısının oluşum sebepleri kişinin yaşayışına, yaş grubuna ve sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir.

Kalp Çarpıntısı Neye İşaret Eder?

Tıbbi adı ile taşikardi olarak adlandırılan ve sağlık açısından büyük sıkıntılara meydan yaratabilecek kalp çarpıntısı, yaşayan kişinin bünyesinde oluşturduğu anormallikler ile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemekte ve ölüm riskini arttırmaktadır. Kalp çarpıntıları, insan hayatını derinden etkileyen, vücudun en önemli parçalarından biri olan kalpte bir problem olduğuna işaret etmektedir. Buna bağlı olarak kişilerin kalp çarpıntısı yaşadığı durumlarda muhakkak uzman bir hekimden destek alması tavsiye edilmektedir.

Kalp Çarpıntısı Neye İşaret Eder?

Kalp Çarpıntısı Olunca Ne Yapmak Lazım?

Fazla stres, aşırı yorgunluk, yoğun tempo yaşamak, ağır egzersizler, panik atak durumu sebebi ile meydana gelebilen kalp çarpıntısı, kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da yaşanabilen bir durum olmakta ve her yaş grubunda karşılaşılabilen bir durum olarak bilinmektedir.

Genel itibari ile birkaç saniyeden uzun sürmeyen çarpıntılarda;

  • Sakin olmak,
  • Heyecanlanmamak,
  • Derin derin nefes almak,
  • Oturmak ve sırtı dik bir şekilde yaslamak,
  • Psikolojiyi telkin etmek son derece etkili yöntemler olarak bilinmektedir.

Kalp çarpıntısı anında sakinliği korumak ve oturarak derin nefesler alıp vermek kısa süreli çarpıntıları yatıştırmak konusunda son derece etkili yöntemlerdir. Çarpıntının devam etmesi durumunda kişinin su içmesi önerilmektedir. Kalp çarpıntısı birkaç saniyeden uzun sürüyor, göz kararması ve bilinç bulanmasının yanı sıra konuşmada güçlük yaratıyorsa hiç vakit kaybetmeden uzman bir hekime görüşülmesi tavsiye edilmektedir.

Kalp Çarpıntısı Olunca Ne Yapmak Lazım?

Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Kalp çarpıntısı durumu günümüzde her yaştan insanda sıklıkla görülmekte olan bir problem olarak yaygın sebebi strese bağlanan bir rahatsızlıktır. İnsanların yoğun tempo içerisinde sürdürdükleri yaşam tarzından ötürü kalbin yorulması ve zayıf düşmesi üzerine gerçekleşen kalp çarpıntısı;

  • Stresli yaşam standartları,
  • Sakin olamamak ve çabuk sinirlenmek,
  • Öfke kontrolü sağlayamamak,
  • Yoğun tempo çalışmak ve yorgun düşmek,
  • Ağır egzersizler yapıp bünyeyi sarsmak,
  • Kötü alışkanlıklara sahip olmak,
  • Fazla yağlı ve şekerli beslenmek,
  • Tansiyon ya da aile öyküsünde olası kalp hastalığı geçmişi,
  • Taşikardi ritim bozukluğu sebepleri ile meydana gelebilmektedir.

Kalp çarpıntısı insanların sıklıkla yaşadığı bir sağlık problemi olarak bilinmekte ve birkaç saniyeden uzun süren ağrılı, konuşmada zorluk yaratacak tarzda gerçekleşmesi esnasında vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları şiddetle tavsiye edilmektedir.

Kalp Çarpıntısını Meydana Getiren Sebepler Nelerdir?

Kalp çarpıntısını meydana getiren durumlar arasında başta stres olmak üzere, düzensiz ilaç kullanımı, yağlı ve düzensiz beslenme, yetersiz uyku ve dinlenme eksikliği, vitamin ve mineral eksikliği, düzensiz ve reçetesiz ilaç kullanımı, kötü alışkanlıklar ve sağlıksız hayat tarzı, ağır tempo iş yaşamı, ağır egzersizlerin kontrolsüz yapılması, enerji içecekleri ve gazlı içecekler gelmektedir.

Taşikardi olarak anılan kalp çarpıntısı, iğne şeklinde batma halinde meydana gelebileceği gibi, ağrılı ve bıçak saplar gibi acılı bir şekilde de meydana gelebilmektedir. Buna bağlı olarak nefes darlığı, göğüste sıkışma, nefes almakta ve konuşmakta güçlük, dilde peltekleşme yaşanabilir ve kişiye su verildiğinde içemeyecek durumdaysa acil servisten destek alması gerekmektedir.

kalp çarpıntısı Kalp hızının normalden daha fazla (100 dk üzerinde) veya daha az (50 dk altında) olması hasta tarafından çarpıntı veya kalp atışlarında düzensizlik olarak hissedilebilir.Ani ataklar şeklinde birden başlayıp aniden sona eren ve kalp atışlarının çok hızlı olduğu anda boyunda dolgunluk ve idrara çıkma hissi duyulan klinik durumların altında ablasyonla tedavi edilebilir bir elektrofizyolojik hastalık olması muhtemeldir.

Kalp atışlarında yavaşlama ile birlikte bayılma olduğu durumlar da yine ciddi bir hastalık belirtisi olabilir ve mutlaka doktora görünmeyi gerektirir.

Sağlıklı bir dakikada ortalama 60- 100 defa atmaktadır ve yaklaşık 5 litre kanı vücuda pompalamaktadır. Ağır fiziksel aktiviteler, heyecanlanma gibi durumlarda ise bu atım sayısı 150’nin üzerine çıkabilmektedir. Oldukça ritmik bir şekilde ve düzenli olarak çalışan kalp, çeşitli sebeplerden dolayı ritmini kaybetmesi halinde ritim bozukluğu yani aritmi meydana gelmektedir. Kalp çarpıntısı rahatsızlığının çeşitli sebepleri bulunmaktadır.

  • Kalp kasına bağlı sebepler: Bu sebepler koroner arter hastalığı, miyokardit ve kardiyomiyopatilerden kaynaklanabilmektedir.
  • Hemodinamik sebepler: Bu durum kalp kapak hastalıkları, doğumsal anomaliler, kalbin basınç ve volüm yüküne maruz kalması, hipertansiyon gibi sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
  • Hipertiroidizm
  • Elektrolit denge bozuklukları
  • Bazı kalbe zarar veren ilaçlar
  • Nikotin, alkol, kafein gibi keyif verici maddelerden aşırı tüketilmesi
  • Karotis sinüs sendromu
  • Hipoksi

Kalp Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Soğuk, yağmurlu, karlı ve rüzgârlı havalarda kalp krizi geçirme olasılığı daha yüksektir. Zira soğuk hava ile birlikte vücut ısısı düşmekte ve kalp kasılmaktadır. Bu nedenle soğuk kış aylarında insanların kendilerine daha fazla dikkat etmesi ve çok soğuklarda kalmaması gerekmektedir. Ayrıca kalp hastalarının soğuk algınlığı ve girip gibi hastalıklardan da korunması gerekmektedir. Zira gribal hastalıklar ve D vitamini eksikliği kalp çarpıntısı nedenlerindendir. Kalp hastalarına her 5 yılda bir de zatürre (pnömoni) aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Beslenme de kalp hastalarının en fazla dikkat etmeleri gereken durumlardan biridir. Özellikle de günde 2 litre su içmeli, hayvansal gıdalardan ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yağsız süt, taze peynir, tavuk, somon, lahana, karnabahar, brokoli, maydanoz, portakal, mandalina, greyfurt gibi yiyecekleri bol tüketmeleri, A ve C vitamini açısından gıdalar almaları önerilmektedir. Ancak ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulması da en iyi yardımcı tedavi yöntemlerindendir. Alkol ve aşırı kafein alınması da kalp hastalarının uzak durmaları gerekenlerdendir.

Ailesinde kalp rahatsızlığı bulunan ya da sevdikleri bazen kalp çarpıntısı şikâyetinde bulunan kişiler özellikle de bu hastalığın genetik olup olmadığını merak etmektedirler. Kalp rahatsızlığının genetik olması ya da olmaması aslında biraz da kişilerin yaşam tarzına bağlı olmaktadır. Zira çocukluk dönemlerinden itibaren sağlıklı yaşam kurallarına uyan kişiler, ailelerinde kalp rahatsızlığı bulunmasına ve sıklıkla kalp çarpıntısı yaşanmasına rağmen ilerleyen yaşlarında kalp hastalıklarından korunabilmektedirler. Çünkü kalp rahatsızlığına yakalanmama ve mücadele etmenin ilk kuralı sağlıklı ve düzenli yaşam tarzına sahip olmaktır. Doktorlar da daha kaliteli bir yaşamın ve kalp rahatsızlıklarından, kalp çarpıntısı gibi durumlardan korunmanın sırırının genlerden çok daha sağlıklı ve daha hareketli bir yaşama bağlı olduğunu belirtmektedirler. Sigara, alkol, aşırı kafein, yağlı yiyeceklerden uzak durmak, kilo kontrolü sağlamak, sağlıklı gıdalarla beslenmek ve spor yapmak her daim kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki sağlamaktadır.