Kalp Ritim Bozukluğu

12 Haziran 2021

Ritim Bozukluğu

Ritim bozukluğu ya da bir diğer adı ile aritmi, kalbin çalışma performansı ve bu performansın düzenini etkileyen bir tür rahatsızlık olarak bilinmekte olup, tedavi sağlanmadığı takdirde olumsuz sonuçlara meydan oluşturabilmektedir.

Kalp çarpıntısı ile kendini gösteren ritim bozukluğu rahatsızlıklarından taşikardi toplumun büyük kısmında teşhis olarak bulunduğu gibi kalp çarpıntısı da her yaş grubunda sıklıkla karşılaşılan tıbbi bir rahatsızlık olarak konumlandırılmaktadır.

Uzman hekimler ile profesyonel bir sağlık kuruluşundan kalp çarpıntısı, taşikardi ve ritim bozukluğu ile alakalı her türlü bilgi edinilebilmekte ve tedavi süreci doğru adımlarla gerçekleştirilebilmektedir.

Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?

olan kalbin normalinden farklı bir ritme sahip olması, kişinin bünyesinde birtakım olumsuzluklara meydan oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak ritim bozukluğu rahatsızlığından mustarip kişilerin muhakkak tetkikleri yaptırması ve bulguları takip edecek uzman bir hekim ile iletişime geçmesi gerekmektedir.

  • Taşikardi; kalbin dakikada 100’ün üzerinde attığı hızlı çarpıntılar olarak bilinmektedir.
  • Atrial Fibrilasyon; kalp hızının dakikada 150 ila 200lerin üzerine çıktığı düzensiz ritimlerdir.
  • Atrial Flutter, son derece hızlı bir ritim dengesizliği oluşturarak çarpıntı yaratmaktadır.
  • Bradikardi kalp ritminin 60’ın altına düştüğü son derece yavaş nabız anlamına gelmektedir.
  • Ventriküler Fibrilasyon kişinin kalp atışlarına son vererek bilinç kaybına yol açan bir tür ritim bozukluğu olarak nitelendirilmekte olup, acil müdahale edilmediği şartlarda kişinin yaşamının sonlanması ile sonuçlanmaktadır.

 

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Kalp ritim bozuklukları her yaştan kişide rastlanılan bir durum olarak literatürde karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Buna bağlı olarak ritim bozukluğu belirtileri arasında yer alan unsurlardan bahsetmek gerekirse;

  • Kalp atmıyormuş gibi hissetmek, kalbin son derece hızlı çarpmasından ritmi takip edememek,
  • Kalp atışlarının nefes almaya fırsat bırakmayacak şekilde hızlanması,
  • Kalp atışlarının durma noktasına gelene kadar yavaşlaması,
  • Düzensiz ve duraksamalı olan çarpıntı halleri,
  • Göğüste batma, ağrı, acı ya da sızı,
  • Nefes almakta güçlük çekmek, nefes darlığı yaşamak,
  • Sersemlik ve bilinç kaybı durumu,
  • Bilincin bulanıklaşması ve bayılma durumu,
  • Ciddi derecede gerçekleşen kalp çarpıntıları,
  • Kaygı durumu bozukluğu arkasından gelen yoğun terleme hali olarak bildirilmektedir.

 

Kalp Ritim Bozukluğu Tehlikeli Durumlara Meydan Oluşturur Mu?

Aritmi denilen ritim bozukluğu kimi zaman zararsız olarak nitelendirilse de kişinin yan hastalıkları ve bunun yanı sıra sahip olduğu rahatsızlıklar tehlike oranını arttırmaktadır. Kalbin vücuda yeterli miktarda temiz kan gönderememesi durumunda hayatı tehdit edebilecek düzeye gelen ritim bozukluğu tedavisi bulunan ve kişinin hayat kalitesini arttırmaya olanak sağlayan çözümler sunmakta, başarılı ilaç tedavileri uygulamaktadır.

Kalp Ritim Bozukluğu Olan Kişinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Kalp ritim bozukluğu bulunan kişilerin yaşamlarında sürdürmesi gereken ve bağlı kalması tavsiye edilen bir takım önemli tavsiye yer almaktadır. Buna bağlı olarak kişinin hayatını devam ettirirken bilmesi ve uygulaması gereken hususlar arasında;

  • Spor yaparken ağır egzersizlerden kaçınmak,
  • Merdiven çıkarken dikkatli davranmak,
  • Stres ve sinirden uzak yaşamak,
  • Öfke kontrolünü sağlayabiliyor olmak,
  • Güneş altında fazla bulunmamak,
  • Yağlı gıdalardan ve düzensiz beslenmeden uzak durmak,
  • Düzenli uyku ve beslenme dengesini sağlamak yer almaktadır.

 

Kalp Ritim Bozukluğu Kaç Yaş Grubunda Görülmektedir?

Kalp ritim bozukluğu her yaş grubunda sıklıkla karşılaşılabilen bir durum olarak tıpta karşımıza çıksa da orta yaş grubundan sonra ilerleyen yaşlarda daha sık karşılaşılan bir durum olarak bilinmektedir. Kalpte aritmi olarak da adlandırılan bu durum, özellikle tansiyon hastalarında sıklıkla görülmekte olup, anksiyete ve kaygı durum bozukluğu bulunan kişilerde de oldukça sık rastlanmaktadır. Çarpıntı şikayeti ile meydana gelen kalp hastalığı, kan basıncının normalin üstüne yükselmesi, korku, kaygı, endişe, stres gibi duyguların yoğunluğu, çok fazla kafein ya da alkol tüketimine bağlı olarak da kendini gösterebilmektedir.

Kalp Ritim Bozukluğunu Düzenleyen Faktörler Nelerdir?

Ritim bozukluğu ya da bir diğer ismi ile Aritmi başlangıç evrelerinde hafif semptomlar ile kendini göstermekte ve kişinin kalbinde çarpıntılar hissetmeye başlaması ile fark edilmektedir. Doktor tedavisi eşliğinde başlanacak olan taşikardi ilaçları, kişinin kalp ritmini düzenlemekte son derece etkili çözümler olarak kabul edilmekte, kalp çarpıntısı yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir hekime danışmaları tavsiye edilmektedir.

kalp ritim bozukluğu

Tıp dilinde aritmi olan rahatsızlığın adı aslında kalp ritim bozukluğu olarak bilinmektedir. Aritmi, kalbin çok hızlı atması ya da çok yavaş atması ile meydana gelmektedir. Kalp dakikada ortalama 60- 100 arasında düzenli aralıklarla atmaktadır. Ancak kalp ritim bozukluğu oluşması durumunda kalp her zamanki elektriksel ritminden farklı ve düzensiz atmaktadır. Aritmi her yaşta ortaya çıkabilen ve herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Kalp ritminin normal durumlardaki atış sayısı egzersiz, heyecan, stres gibi durumlarda değişebilmektedir. Pek çok neden aritmiye yani kalp ritim bozukluğuna sebep olabilmektedir:

  • Stres
  • Alkol
  • Sigara
  • Aşırı kafein
  • Yoğun egzersiz gibi durumlar aritmi sebebi olarak görülmektedir.

Kalp Ritim Bozukluğunu Tetikleyen Hastalıklar

Bazı hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar kalp üzerinde olumsuz etkilere neden olmakta ve ritim bozukluklarının meydana gelmesini sağlamaktadır. Özellikle de koroner arter hastalığı, kalp kapak fonksiyon bozukluğu ve kalp yetmezliği hastalıkları kalp ritim bozukluğu sebeplerinin en başında gelmektedir. Ayrıca akciğer hastalıkları, anemi, tiroit rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıklar da aritmi sebeplerinden olabilmektedir. Bayanlarda kimi zaman gebelik dolayısıyla da aritmi yaşanabilmektedir. Kalp ritim bozukluğu bazen de kullanılan ilaçlar nedeni ile oluşabilmektedir. Özellikle de beta bloker ilaçlar, depresyon ve psikoz ilaçları, bitkisel takviye sağlayan ilaçlar aritmi sebebi olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Kalp ritim bozukluğunun çeşitli türleri de bulunmaktadır.

Sinüs Taşikardisi: Bu rahatsızlıkta kalp atışı gerekenden daha hızlı olmaktadır. Egzersiz ya da ateşle birlikte normal olarak artış göstermenin aksine hiçbir neden yokken kalp atışında hız görülmektedir. Sinüs taşikardisine tiroit bezinin çok çalışması da neden olabilmektedir.

Sinüs Bradikardisi: Bu rahatsızlıkta kalp atışı olması gerekenden daha yavaştır. Bu rahatsızlık özellikle de sporcularda sıklıkla görülebilmektedir. Soğuk hava ile birlikte vücut ısısının düşmesi, uyku ve dinlenme durumlarında ortaya çıkabilmektedir. Genellikle kişiler sersemleyerek baygınlık hali içerinde olabilmektedirler.

Ektopik Kalp Atışları: Kalp bu rahatsızlıkta ekstradan fazla atışlar yapsa da bu atışlarda kan pompalanması olmamaktadır. Aslında ektopik kalp atışları yaygınlıkla görülse de nadiren kalp sorunları ve hastalıklarına işaret etmektedir.

Atriyal Fibrilasyon: En sık görülen aritmi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalp kulakçıklarındaki elektrik hareketlerinde düzensizlik olması ile kalbin hızı ve ritmi geçersiz olmaktadır. Bu durum da kalp kulakçığının kasılmasına ve titremesine yol açmaktadır. Çarpıntı, nefes daralması ve sersemlik olarak belirtiler bulundurmaktadır.

Ventiküler Fibrilasyon: Bu rahatsızlıkta kalp daha az kan pompalar ve düzgün bir şekilde atmaz. Bilinç kaybı yaşanır, nabız ve solunum durur.

Ventiküler Taşikardi: Bu durumda ise kalp her zamankinden daha fazla kan pompalar ve bu nedenle de kapakçıkta yeteri kadar kan birikmez. Böylece de kalp kan pompalamayı bırakır.

Birbirinden farklı pek çok ritim bozukluğu için gerekli tedbirler alınmaması halinde hayati tehlike yaşanması mümkün olabilmektedir.

Benzer Yazılar

Tilt Testi

Tilt Testi

Tilt testi senkop denilen vazovagal bayılmaların atak sebeplerini ve sıklığını tespit etmeye olanak sağlayan bir tetkiktir.

Kalp Pili Kontrolü

Kalp Pili Kontrolü

Kalp rahatsızlıklarında oldukça kolay ve rahat bir tedavi olanağı sunan kalp pili tıbbi olarak Pacemaker olarak ifade edilmektedir

Pacemaker

Pacemaker

Kalp rahatsızlıklarında oldukça kolay ve rahat bir tedavi olanağı sunan kalp pili tıbbi olarak Pacemaker olarak ifade edilmektedir