kalp ritim bozukluğu
Tıp dilinde aritmi olan rahatsızlığın adı aslında kalp ritim bozukluğu olarak bilinmektedir. Aritmi, kalbin çok hızlı atması ya da çok yavaş atması ile meydana gelmektedir. Kalp dakikada ortalama 60- 100 arasında düzenli aralıklarla atmaktadır. Ancak kalp ritim bozukluğu oluşması durumunda kalp her zamanki elektriksel ritminden farklı ve düzensiz atmaktadır. Aritmi her yaşta ortaya çıkabilen ve herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Kalp ritminin normal durumlardaki atış sayısı egzersiz, heyecan, stres gibi durumlarda değişebilmektedir. Pek çok neden aritmiye yani kalp ritim bozukluğuna sebep olabilmektedir:
- Stres
- Alkol
- Sigara
- Aşırı kafein
- Yoğun egzersiz gibi durumlar aritmi sebebi olarak görülmektedir.
Kalp Ritim Bozukluğunu Tetikleyen Hastalıklar
Bazı hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar kalp üzerinde olumsuz etkilere neden olmakta ve ritim bozukluklarının meydana gelmesini sağlamaktadır. Özellikle de koroner arter hastalığı, kalp kapak fonksiyon bozukluğu ve kalp yetmezliği hastalıkları kalp ritim bozukluğu sebeplerinin en başında gelmektedir. Ayrıca akciğer hastalıkları, anemi, tiroit rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıklar da aritmi sebeplerinden olabilmektedir. Bayanlarda kimi zaman gebelik dolayısıyla da aritmi yaşanabilmektedir. Kalp ritim bozukluğu bazen de kullanılan ilaçlar nedeni ile oluşabilmektedir. Özellikle de beta bloker ilaçlar, depresyon ve psikoz ilaçları, bitkisel takviye sağlayan ilaçlar aritmi sebebi olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Kalp ritim bozukluğunun çeşitli türleri de bulunmaktadır.
Sinüs Taşikardisi: Bu rahatsızlıkta kalp atışı gerekenden daha hızlı olmaktadır. Egzersiz ya da ateşle birlikte normal olarak artış göstermenin aksine hiçbir neden yokken kalp atışında hız görülmektedir. Sinüs taşikardisine tiroit bezinin çok çalışması da neden olabilmektedir.
Sinüs Bradikardisi: Bu rahatsızlıkta kalp atışı olması gerekenden daha yavaştır. Bu rahatsızlık özellikle de sporcularda sıklıkla görülebilmektedir. Soğuk hava ile birlikte vücut ısısının düşmesi, uyku ve dinlenme durumlarında ortaya çıkabilmektedir. Genellikle kişiler sersemleyerek baygınlık hali içerinde olabilmektedirler.
Ektopik Kalp Atışları: Kalp bu rahatsızlıkta ekstradan fazla atışlar yapsa da bu atışlarda kan pompalanması olmamaktadır. Aslında ektopik kalp atışları yaygınlıkla görülse de nadiren kalp sorunları ve hastalıklarına işaret etmektedir.
Atriyal Fibrilasyon: En sık görülen aritmi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalp kulakçıklarındaki elektrik hareketlerinde düzensizlik olması ile kalbin hızı ve ritmi geçersiz olmaktadır. Bu durum da kalp kulakçığının kasılmasına ve titremesine yol açmaktadır. Çarpıntı, nefes daralması ve sersemlik olarak belirtiler bulundurmaktadır.
Ventiküler Fibrilasyon: Bu rahatsızlıkta kalp daha az kan pompalar ve düzgün bir şekilde atmaz. Bilinç kaybı yaşanır, nabız ve solunum durur.
Ventiküler Taşikardi: Bu durumda ise kalp her zamankinden daha fazla kan pompalar ve bu nedenle de kapakçıkta yeteri kadar kan birikmez. Böylece de kalp kan pompalamayı bırakır.
Birbirinden farklı pek çok ritim bozukluğu için gerekli tedbirler alınmaması halinde hayati tehlike yaşanması mümkün olabilmektedir.