Kateter Ablasyon Tedavisi Nedir?

9 Kasım 2022

Katater Ablasyon adıyla da bilinen ablasyon tedavisi kalp ritim bozukluklarının kalıcı olarak giderilmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Temel prensibi kalp kaslarına giden elektriksel sinyalleri bozan bölgenin noktasal bir şekilde yok edilmesine dayanır. Ritmi bozan sorunlu bölgenin yok edilmesi ile kalp ritmi de düzene girmektedir.

 

Kimler Ablasyon Tedavisi görebilir?

Ablasyon özellikle ilaç tedavisine yanıt vermeyen veya ilaçların yan etkileri nedeniyle problem yaşayan hastalar açısından kıymetli bir tedavi yöntemidir. Kalp ritim bozukluğuna neden olan sorun ablasyon ile giderilebilecek nitelikteyse her yaş grubundan kişi ablasyon tedavisi görerek aritmi probleminden kurtulabilir.

 

Katater Ablasyon Nasıl Yapılır?

Ablasyon tedavisi öncesinde problemli bölgenin tespit edilebilmesi için elektrofizik çalışma (EPS) yöntemi ile tanı konulması gerekir. Ablasyon tedavisi elektofizik çalışma ile arka arkaya aynı gün uygulanabileceği gibi farklı zamanlarda da yapılabilir.

Hem EPS ile tanı konulması hem de ablasyonla tedavi için hastanın ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlarını birkaç gün önceden bırakması ve işleme aç olarak gelmesi gerekmektedir.

Katater ablasyon tedavisinde kasık veya boyun bölgesine lokal anestezi uygulanır ve buradan toplardamar içerisine yumuşak tel kablolar sokulur. Kabloların vücutta ilerleyişi röntgen ışınları ile (floroskopi) ekrandan izlenir. Kabloların ucunda bulunan elektrod kataterler kalbin çarpıntıya neden olan bölgesine ulaştığında, sorunlu bölge radyofrekans dalgaları ile yakılarak veya kriyoterapi ile dondurularak, noktasal olarak işlevsiz hale getirilir.

Kalp içerisinde acı hissini ileten herhangi bir sinir bulunmadığı için bu işlem tamamen acısızdır. Ancak kalp çarpıntısına benzer hareketler hissedilebilir ve bu tamamen normaldir. İşlem aritmi’nin türüne, bölgesine ve tanı sürecini içerip içermediğine göre 20 dakika ile 2 saat arasında sürebilmektedir.

İşlem sonrasında damara giriş yapılan bölgede kanama olmaması için bölge bandajlanarak üzerine ağırlık konur. Tedavi sonrasında birkaç saatlik yatak istirahati gerekir ve hastalar ertesi gün gündelik hayatlarına dönebilirler. Yalnızca taburcu edildikten sonraki ilk 24 saatte ağırlık kaldırmak ve egzersiz yapmak gibi ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmanız gerekir.

 

Katater Ablasyon Tedavisinin Türleri Nelerdir?

1.Katater Ablasyon

Katater ablasyon, cerrahi bir müdahale uygulanmadan kalbe damar yolu ile ulaşılarak yapılan ablasyon müdahalelerine verilen addır. Katater Ablasyon tedavilerinin sıcak ablasyon ve soğuk ablasyon adıyla bilinen iki türü vardır. Her iki yöntemde de işlem aynıdır fakat sorunlu bölgenin yok edilmesinde kullanılan yöntem farklıdır.

Sıcak ablasyonda, kalp çarpıntısına neden olan sorunlu bölgenin yok edilmesinde radyofrekans dalgaları kullanılır. Kataterin ucundaki elektrot, 50-70 santigrat derecelik noktasal bir ısınma yaratarak sorunlu bölgeyi tahrip eder. Elektrik sinyallerini bozan bölgenin yok edilmesi ile kalp ritim bozukluğu da kalıcı olarak tedavi edilmiş olur.

Soğuk ablasyonun sıcak ablasyondan tek farklı kalp ritmini bozan bölgenin yakılarak değil dondurularak işlevsiz hale getirilmesidir. Soğuk ablasyonda dondurma işlemi için nitrojen gazı kullanılır ve bölge noktasal olarak -50 ila -70 santigrat dereceye kadar soğutularak dondurulur. elektriksel iletimi bozan bölge veya bölgelerin tahrip edilmesiyle aritmi sorunu da ortadan kalmış olur.