Aritmi (Kalp Ritim Bozukluğu) Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

9 Kasım 2022

Aritmi, kalp atışlarının olması gerekenden hızlı, yavaş ya da düzensiz olması anlamına gelir. Bir yetişkin için sağlıklı kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 atış arasındandır. Kalp atış sayısının bu değerlerin dışında olması ya da düzensiz olması durumunda bir kardiyoloji uzmanına danışılması gerekir.

Aşırı kafein tüketimi, ilaç yan etkileri, fiziksel efor ya da heyecan gibi duygular kalp atışının geçici olarak hızlanmasına neden olabilir. Bu tarz ritim bozuklukları geçici ve genellikle zararsızdır ancak kimi aritmi türlerinin temelinde yatan kaynağın bulunması ve tedavi edilmesi hayati önem taşıyabilir.

 

Aritminin Belirtileri Nelerdir?

Kalp ritim bozukluğunun en yaygın belirtilerinden bir tanesi çarpıntı hissidir. Kalp ritim bozukluğu olan hastalarda kalbin çok güçlü attığını hissetme, baş dönmesi, sersemlik hissi, göz kararması, nefes darlığı ve bayılma görülebilir.

Bu belirtilerin varlığı tek başına teşhis koymak için yeterli değildir. Şikayetlerinizi öğrenen kardiyoloji uzmanının teşhis koyması için EKG (Elektrokardiogram), EKO (Ekokardiyografi) veya EPS (Elektrofizyolojik Çalışma) gibi testlerinin sonuçlarını görmesi gerekmektedir.

 

Aritminin Nedenleri Nelerdir?

Aritmi kalp hastalıklarından, kalp dışı hastalıklardan veya dış etmenlerden kaynaklanabilir.

– Kalp ritim bozukluğu ile kendini belli eden kalp hastalıklarından bazıları kalp kası veya kalp zarı iltihabı, kalp romatizması, doğumsal yapı anomalileri ve aort anevrizması sayılabilir.

– Hipertiroidizm (zehirli guatr), şeker hastalığı, hipoglisemi, kansızlık, tansiyon, romatizmal hastalıklar, ve KOAH kalp ritim bozukluğuna neden olabilen hastalıklardır. Bu hastalıkların kontrol altında tutulması genellikle aritmi sorununu da kontrol altına almaktadır.

– Kalp ritim bozuklukları dış etmenlerden de kaynaklanabilir. Antibiyotikler, grip ilaçları, astım ilaçları ve tiroid ilaçları yan etki olarak kalp ritim bozukluğuna neden olabilirler. Uykusuzluk, stres ve yeterince sıvı tüketmeme gibi olumsuz koşullar aritmine neden olabilir. Özellikle çay, kahve, enerji içeceği gibi uyarıcıların aşırı tüketimi en yaygın aritmi nedenleri arasında yer almaktadır.

Anksiyete ve panik atak da kimi zaman şiddetli çarpıntılara neden olarak hastaların kalp hastalıklarından şüphelenmesine neden olabilmektedir. Panik atak sırasında yoğun şekilde salgılanan stres hormonları kalp atış hızını arttırır.  Duygusal kaynaklı geçici hızlanmalar kalp sağlığı açısından bir risk oluşturmazlar.

 

Aritmi Tedavi Edilmezse ne olur?

Aritmi teşhisi ve tedavisi kolay bir sorundur. Genellikle aritminin kaynağının ortadan kaldırılması, ilaç tedavisi veya katater ablasyon kalp ritim bozukluğunu ortadan kaldıracaktır. Cerrahi müdahale gerektiren kalp ritim bozukluları ise nispeten daha az sayıdadır.

Kalp ritim bozukluğunun tedavi edilmemesi durumunda kişinin hayat kalitesi olumsuz etkilenebilir ya da daha ciddi sağlık riskleri meydana gelebilir.

Vücutta yeterli kan dolaşımı sağlanamamasına bağlı olarak nefes darlığı, baş dönmesi ve bayılmalar yaşanabilir. Uzun süre tedavi edilmeyen kalp ritim bozuklukları kalp büyümesine ve buna bağlı kalp yetmezliğine neden olabilirler. Ayrıca kan akışındaki kesintiler pıhtı oluşması riskini arttırarak emboli gibi hayati risk oluşturan sonuçlar doğurabilirler.