Taşikardiler

26 Temmuz 2021

Taşikardiler;

Taşikardiler

Taşikardi, kalbin dinlenme durumunda iken normal atış sayısının çok üstünde kalp atışı gerçekleşir. Kalbin normal sayılan atım sayısı 60 ile 100 arasındadır. Bu sınırların altında ve üstünde olan kalp atış miktarı kalp sorununa işaret eder. En fazla yaşanan kalp sorunu taşikardidir. Bu kalp sorununu meydana getiren çeşitli aritmi bulunur. Herhangi bir belirti görülmeden ortaya çıkabilir.

Taşikardi Nedenleri Nelerdir?

Kan pompalama noktalarında yer alan uyaranların düzgün çalışmasına engel olan sebepler ile ortaya çıkar. Taşikardi çeşitli sebeplerle meydana gelir. Bu sebepler;

  • Başka bir hastalık ile ortaya çıkar,
  • Kullanılan birtakım ilaçlara vücut tepki verir,
  • Doğuştan oluşan kalp problemleri, kalp ila alakalı farklı hastalıklar,
  • Uyuşturucu, sigara, alkol alışkanlığı,
  • Hipertansiyon ve yüksek aktif tiroid bezi çalışması
Taşikardiler

Taşikardiler

Taşikardi Türleri Nelerdir?

Çok sayıda taşikardi şekli bulunur. Taşikardilerin en fazla görülenleri;

  • Atriyal fibrilasyon, kalp üst odacıklarında olan kalp kulakçığının anormal çalışması ile görülür.
  • Atriyal çarpıntı, kalp atışları belirli bir düzen içerisinde ama normalin üstünde hızla atar.
  • Supraventriküler taşikardi, çok yüksek hızda ve miktarda kalp atışı yaşanır.
  • Ventriküler taşikardi, yüksek hızla atan nabız kan pompalanmasını önler.
  • Ventriküler fibrilasyon, hayati risk oluşturan en tehlikeli taşikardi türüdür. Yaşayan bireylerin geneli kalp hastasıdır.
Taşikardi Türleri Nelerdir?

Taşikardi Türleri Nelerdir? Prof.Dr Sedat Köse

Taşikardi Teşhisi Nasıl Konulur?

Hastanın doktor kontrolünde verdiği cevaplar, fiziki muayene ve birkaç test isteyerek kesin tanı konulur. İstenen testler; elektrokardiyogram, kan testi, ekokardiyogram, elektrofizyolojik test gibi yer alır. Yapılan testler taşikardi sebebinin tespitine olanak verir ve tedavi şeklinin belirlenmesini sağlar.

Taşikardi Riskleri Nelerdir?

Taşikardi geçirenler değişik riskler ile karşı karşıya kalırlar. Bu riskler hayati tehlike içerir. Risklerin arasında en fazla görülenler kan pıhtısı ile felç kalma veya kalp krizi geçirme, sürekli tekrar eden bayılmalar, kalp yetmezliği problemidir.

Taşikardi Riskleri Nelerdir? Prof.Dr. Sedat Köse

Taşikardi Riskleri Nelerdir? Prof.Dr. Sedat Köse

Taşikardi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sebebi bulunan taşikardi tedavisinde yaş ile hastanın sağlık durumunun ciddiyeti önemli unsurlardır. İlaç tedavisi ya da farklı tıbbi seçenekler ile iyileşme sağlanır. Uygulanan tedaviler;

  1. Vagal manevra: Doktor denetiminde yapılan ıkınma, öksürme, yüze buz uygulama şeklinde olan vagal manevralar ilk tedavi şeklidir.
  2. İlaç tedavisi: ilk yöntem sorunu çözmediği zaman anti-aritmik ilaç verilerek hastaların kalp ritmi düzenlenmeye çalışılır.
  3. Kardiyoversiyon: göğüs ve kasıklara yerleştirilen bantlar sayesinde kalp elektro şoka maruz bırakılır. Elektro şok kalbin elektrik veri noktalarını uyararak kalp ritmini düzene sokar.
  4. Defibrilasyon: kan pompalama görevini yerine getirmeyen yani duran kalplere uygulanan tedavi şeklidir.
  5. İleri derecede olan taşikardi hastalarında cerrahi müdahale ile kalp pili ve otomatik elektro şoklar vücuda koyulur.

Taşikardi Nasıl Önlenir?

Kalp sorunu olsun veya olmasın her birey taşikardi yaşayabilir. Bunun önüne geçmek için yapılabilecekler;

  • Sağlıklı beslenmeye ve beslenme düzenine dikkat.
  • Sporu hayatın bir parçası haline getirin.
  • Sigara-alkol gibi alışkanlıklarınızı terk edin.
  • Hayatınızdan stresi uzak tutu.
Taşikardiler Nasıl Önlenir? Prof.Dr Sedat Köse

Taşikardiler Nasıl Önlenir? Prof.Dr Sedat Köse

Düzenli atriyal taşikardiler:

Sinüs taşikardisi:

Sinüs taşikardisi: SA düğüm tarafından oluşturulan uyarıların fizyolojik veya patolojik olarak 100 vuru/dakika’nın üzerinde olması olarak tanımlanır. Genellikle bazı hastalıklar sonucunda oluşur.

Paroksismal atriyal taşikardi:

Genellikle ani bir şekilde gelişir. Genellikle başka bir kalp rahatsızlığı olmayan bireylerde gözlenir, kalp hızı genellikle 150-250 vuru/dakika düzeylerindedir.

Atriyal flatter:

Genellikle başka kalp hastalığı olan bireylerde oluşur (örneğin koroner arter hastalığı). Genellikle son derece yüksek atriyal vuru sayısı (220-400 vuru/dakika) olmasına rağmen kalbin kan pompalayan karıncıklarının kasılma sayısı bu hızın belli bir kısmından oluşur.

Düzensiz atriyal taşikardiler:

Atriyal Fibrilasyon:

Kalbin kulakçıklarında düzenli kasılmalar olmadan birbiri ile koordineli olmayan çok sayıda düzensiz uyarıların karıncık kasılmalarından sorumlu AV düğüme gönderilmesi sonucu kalp karıncıklarında da düzensiz kasılmaların oluşması sonucu oluşan düzensiz bir aritmi tipidir. Atriyal fibrilasyona neden olabilecek bazı nedenler şunlardır; stres, ateş, aşırı alkol tüketimi, vücut suyunun azalması, koroner arter hastalığı, kalp krizi vb.’dir. Peki kalp yetersizliği nasıl tedavi edilir.

Çok-merkezli Atriyal Taşikardi:

Bu tip taşikardide kalbin kulakçıkları senkronize bir şekilde kasılmasına rağmen, kasılmayı sağlayan uyarı SA düğümden kaynaklanmaz. Bir den fazla aynı anda oluşan uyarılar kulakçığın birçok noktasından oluşur. Bu tip taşikardisi olan hastaların bir çoğunda daha önceden bulunan akciğer hastalığı vardır.

Benzer Yazılar

Atriyal Fibrilasyon

Atriyal Fibrilasyon

Atriyal Fibrilasyon nedir? kalp kulakçıklarında gerçekleşen bir ritim bozukluğu çeşidi olmakta ve çarpıntılar hastaya rahatsızlık vermektedir.